Letící křídlo

3.4.2006
Létající křídlo v uspořádání pro nižší rychlosti (foto Northrop Grumman)

Americká agentura DARPA začala testovat létající křídlo, tedy letoun, zkonstruovaný firmou Northrop Grumman jako jedno velké křídlo. Současná konstrukce, kdy trup bez vztlaku je zavěšen mezi křídly, není příliš optimální. Logické řešení je zhotovit celé letadlo jako jedno velké křídlo, které nebude mít nějakou mrtvě visící hmotu. Celá jeho konstrukce by se podílela na vztlakové síle. Je zvláštní, že navrhnout skutečně letící létající křídlo se povedlo až nyní, po stovce let rozvoje letectví, přestože myšlenka je to zjevná. Německá firma Junkers věnovala ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století mnoho úsilí při kontrukci takového typu letoun, avšak naprosto neúspěšně.

Dodejme ještě, že nový letoun má dokonce měnitelnou geometrii, jednu pro podzvukové a druhou pro nadzvukové rychlosti.

Pavel 16.7.2008: No tak to tedy ne! Žádná novinka! Kdysi ukazovali v televizi černobílý dokument, ve kterém takovéto křídlo už létalo. Bylo to kompletní dopravní letadlo (kabiny i ve křídlech), poháněné (asi osmi) tlačnými vrtulemi, a mělo úžasné manévrovací schopnosti. Na závěr dokumentu byla poznámka, že po skončení testů přišel příkaz: rozřezat a zapomenout!

akademon.cz 17.7.2008: Máte pravdu, za posledních sto let se skutečně objevilo několik nejrůznějších konstrukcí létajícího křídla, které se bez problémů vznesly. Měly však problémy se stabilitou, které se již u posledního typu nevyskytují. Alespoň to zatím tak vypadá.

 
Odeslat komentář k článku "Letící křídlo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Letící křídlo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace